Saitko kesätöitä? Opi, kuinka laskutat alaikäisenä laskutuspalvelulla

Saitko kesätöitä? Opi, kuinka laskutat alaikäisenä laskutuspalvelulla

Kesätöiden kuuma sesonki on alkamassa ja yhä useampi nuori saattaa tehdä usealle yritykselle tai yksityiselle henkilölle työtehtäviä. Syitä voi olla monia esim. halutaan tehdä töitä tiettyinä aikoina tai mahdollisesti töitä on sen verran satunnaisesti, että halutaan tehdä usealle taholle työtehtäviä. 

Kun nuori laskuttaa laskutuspalvelun kautta, ei se juurikaan eroa täysi-ikäisen laskuttamisesta. Tärkeää on huomioida että alaikäraja laskuttamiseen (ja työn tekemiseen Suomessa) on 14 vuotta. Toinen tärkeä asia huomioida on laskutettava määrä. Suomessa laki määrittelee tarkkaan alaikäisen työajan ja työmäärän. 

Kun olet nämä asiat varmistanut, voit edetä laskutuksen pariin: 

  1. Pyydä vanhempaasi lähettämään laskutuspalvelulle suostumus laskuttamiseen

Kun olet alaikäinen, vanhempasi tulee lähettää suostumus siitä, että voit laskuttaa laskutuspalvelulla. 4worksilla riittää, että jompikumpi vanhempasi tai huoltajasi lähettää sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@4works.fi, jossa antaa luvan sinulle laskuttaa tehdystä työstä. 

  1. 2. Laske verokortti työtulolle, ei palkalle

Jotta voit aloittaa laskuttamisen laskutuspalvelun kautta, sinulla tulee olla laskettuna OmaVerossa verokortti työtulolle, ei palkalle. Tämä tapahtuu samalla tavalla kuin palkan verokortin laskeminen, mutta valitse ensimmäisessä vaiheessa laajan verokortin täyttäminen (ei lyhyt). Kohdassa “ei alv-velvolliset työkorvaukset” ilmoitat työtulon määrän, mitä tulet saamaan verovuoden (1.1.-31.12.) aikana. Huom! Jos et ole varma, voit aina muuttaa myöhemmin verokorttia, jos työtulo ylittyy/alittuu vuoden aikana.

3. Rekisteröidy laskutuspalvelun käyttäjäksi

Rekisteröidy palvelun käyttäjäksi osoitteessa https://4works.fi/. Kun olet saanut sähköpostiisi kirjautumistiedot, kirjaudu sisään laskutuspalveluun, täytä esitiedot. Koska olet jo täyttänyt verokorttitiedot aiemmin Omaverossa, saa laskutuspalvelu tiedot suoraan verottajalta API rajapinnan kautta, joten voit siirtyä suoraan laskuttamiseen kun olet täyttänyt tili- ja yhteystietosi sekä hakenut verokortin tiedot. 

Kun olet täyttänyt tietosi, siirryt luomaan ensimmäisen asiakkaasi ja sen jälkeen voitkin siirtyä luomaan asiakkaallesi laskun. 4worksin extranetissä on erinomaiset ohjeet laskujen ja asiakkaiden luomiseen ja käytössäsi on arkisin myös chat-palvelu, jonka kautta sinua opastetaan tarvittaessa. Kun olet laskun lähettänyt asiakkaallesi, pian kun lasku on maksettu, maksamme työsuorituksen tilillesi. Onnittelut, olet saanut ensimmäisen palkkiosi. 

Näiden ohjeiden siivittämänä haluamme toivottaa antoisaa kesätyökesää kaikille nuorille ja nuorenmielisille!

INFOLAATIKKO: LITE VAI BASIC-PALVELU

  • Jos teet kesätyönä vaikkapa naapurille, tuttavalle tai omalle kotiväelle pihatöitä tai siivousta ym. joka on kotitalousvähennykseen oikeuttavaa, niin valitse Basic-palvelu. Muista sopia asiakkaan kanssa työn hinta + alv 24%, koska laskutat työsi silloin arvonlisäverolla 24% ja ALV:n osuus ei ole osana palkkaa. Tarvitset Basic-palveluun verokortin palkkaa varten.
  • Jos teet mitä tahansa muuta työtä kuin kotitalousvähennykseen oikeuttavaa (ei kuitenkaan rakennusalan) niin voit valita myös Lite-palvelun, jossa laskutetaan ilman arvonlisäveroa, eli ALV:a. Lite-palvelussa koko vuoden laskutusraja on 15 000 euroa ja tarvitset verokortin Työkorvausta varten arvonlisäverottomaan toimintaan.