Ole tarkkana kun valitset laskutuspalvelua kevytyrittäjänä – markkinoilla paljon erilaisia toimijoita

Ole tarkkana kun valitset laskutuspalvelua kevytyrittäjänä – markkinoilla paljon erilaisia toimijoita

Kevytyrittäjäpalvelut ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan nopeasti, tarjoten helpon ja joustavan tavan hoitaa laskutusta ja aloittaa mahdollinen liiketoiminta. Kuitenkin, kuten kaikilla toimialoilla, myös laskutuspalveluiden alalla on esiintynyt vastuuttomia toimintatapoja, jotka vaarantavat koko alan maineen.

Epäeettiset käytännöt ja epäselvät palvelumaksut 

Huolestuttava piirre on epäeettinen liiketoiminta, jossa osa laskutuspalveluiden tarjoajista hyödyntää asiakkaidensa tietämättömyyttä. Esimerkkinä kohtuuttomat palvelumaksut, piilotetut kulut, vakuuttamattomuus tai epäselvät sopimusehdot ovat yleistyneet. Tämä ei ainoastaan vahingoita yksittäisten kevytyrittäjien taloutta, vaan luo myös yleistä epäluottamusta koko alaa kohtaan.

Esimerkkejä epäeettisestä toiminnasta:

  • piilotellaan todellisia kustannuksia
  • ei hoideta palkanmaksua oikealla tavalla, mikä johtaa kevytyrittäjille mätkyihin.
  • vastuuvakuutusta ei ole olemassa
  • annetaan ymmärtää, että kevytyrittäjä y-tunnuksella on vastuuvakuutettu laskutuspalvelun kautta, vaikka se ei ole vakuutusyhtiöiden mukaan mahdollista.
  • peritään tapaturmavakuutuksista ylihintaa prosentuaalisin perustein. Vakuutusmaksun pitäisi olla kaikille sama eikä kallistua progressiivisesti laskutuksen myötä.
  • kutsutaan lisämaksuja vakuutusmaksuiksi, mutta ovat todellisuudessa tuottoisaa liiketoimintaa itse laskutuspalvelulle.
  • annetaan ymmärtää, että ”kevytyrittäjä y-tunnuksella” olisi jotain muuta kuin mitä se todellisuudessa on, eli toiminimiyrittäjä.

Kevytyrittäjä y-tunnuksella

Uusi kevyt yritysmuotoko? Ei todellakaan, kyse on tavallisesta toiminimiyrittäjyydestä. Mutta mihin perustuu tarve vääristää virallista termiä toiminimiyrittäjä? Ei ainakaan siihen, että jokainen varmasti ymmärtäisi, että hänestä tehdään laskutuspalvelun toimesta tavallinen toiminimiyrittäjä rekisteröimällä tälle y-tunnus. Sen jälkeen kevytyrittäjä on loppuelämänsä toiminimiyrittäjä. Y-tunnusta ei nimittäin saa koskaan poistettua tiedoistaan, vaikka liiketoiminnan lopettaisi.

Houkutuksena tähän kevytyrittäjyyteen y-tunnuksella käytetään pääasiallisesti sitä, että saa yrittäjän etuna verottajalta takaisin laskuttamansa arvonlisäveron, ns. alarajahuojennuksena. Markkinoinnissa on kuitenkin ”unohtunut” kertoa, että tämä alarajahuojennus poistuu kokonaan käytöstä EU-maiden yhteisen päätöksen johdosta kuluvan vuoden 2024 päätyttyä.  

Alalta puuttuu sääntely – kuka tahansa voi perustaa laskutuspalvelun

On kuitenkin tärkeää korostaa, että vastuullisesti toimivat laskutuspalvelut voivat edelleen tarjota arvokkaita palveluita kevytyrittäjille. Vastuulliset palveluntarjoajat pitävät huolen asiakkaidensa oikeuksista ja velvollisuuksista, tarjoavat selkeitä ja reiluja sopimusehtoja sekä pitävät kiinni eettisistä periaatteista. Ja oikeastaan on hyvin erikoista, että toimiala, jossa käsitellään päivittäin yksityishenkilöiden henkilötietoja ja rahaliikennettä ei ole minkäänlaisen sääntelyn piirissä. Kuka tahansa voi laittaa laskutuspalvelun pystyyn ja toimia miten vastuullisesti tai vastuuttomasti haluaa.

Alan puhtaan maineen puolesta

On aika nostaa esiin vastuuttomien toimijoiden harjoittamat epäeettiset käytännöt ja luoda keskustelua vastuullisemmasta toimintatavasta laskutuspalveluiden alalla. Finanssivalvonta ja AVI edellyttävät että laskutuspalvelut ovat rekisteröityneet ilmoituksen varaisiksi maksulaitoksiksi, mutta tällä hetkellä ainoastaan 4works-laskutuspalvelu on rekisteröitynyt ja hyväksytty. 

Vain sääntelyä lisäämällä voimme varmistaa, että kevytyrittäjät voivat luottaa palveluihin, joita he käyttävät, ja että koko ala voi säilyttää arvonsa ja luotettavuutensa. Yritysten vastuullisuus on avain siihen, että kevytyrittäjäpalvelut voivat jatkossakin tarjota laadukasta ja turvallista tukea yrittäjille.