Laskutuspalveluiden villi länsi – vältä sudenkuopat ennen sitoutumista

Laskutuspalveluiden villi länsi – vältä sudenkuopat ennen sitoutumista

Suomalaiset laskutuspalvelut ovat viime vuosina kasvaneet hurjaa vauhtia, ja samalla markkinoille on tullut yhä enemmän toimijoita – osa vakiintuneita, osa puolestaan häikäilemättömiä helppoheikkejä. Yrittäjämäisesti työskenteleville laskutuspalvelu tarjoaa kätevän tavan hoitaa laskutusta ilman omaa yritystä, mutta varomattomalle käyttäjälle palveluun liittyminen voi käydä kalliiksi. Tässä kolme keskeistä sudenkuoppaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen kuin valitset laskutuspalvelun.

1. Matalat palkkiot voivat olla harhaanjohtavia

Monet laskutuspalvelut mainostavat matalaa palvelumaksua, esimerkiksi 1,5–1,9 %, mutta eivät tuo selkeästi esiin sitä, että tämä ei sisällä pakollisia vakuutusmaksuja, kuten tapaturma- ja vastuuvakuutusta. Laskutuspalvelulla ei ole joko vakuutuksia ollenkaan tai kulut on piilotettu lisäpalveluihin, jotka käyttäjän pitää itse erikseen aktivoida. Ilman vakuutuksia työskentely voi olla riski, ja jos niiden lisämaksut tulevat yllätyksenä, palvelun todellinen kustannus voi olla huomattavasti korkeampi kuin aluksi luulit.

Mitä tehdä?
– Varmista, mitä palvelumaksuun sisältyy ja mitkä kulut tulevat sen päälle.
– Tarkista, onko vakuutuksia olemassa ja kuuluuko vakuutuspaketti automaattisesti palvelumaksuun vai onko se lisämaksullinen. Jos nettisivuilla ei selkeästi mainita vakuutuksista on se jo merkkinä siitä, että niitä ei ole olemassakaan. 

2. Kokonaiskustannus voi olla epäselvä

Toinen yleinen ongelma on se, että laskutuspalveluiden hinnastot ovat sekavia tai puutteellisia. Vaikka palvelumaksu vaikuttaisi matalalta, monesti siihen lisätään vakuutukset, palkanmaksun käsittelymaksu tai muita yllättäviä kuluja.  

Mitä tehdä?
– Käytä palkkalaskuria ennen laskutuksen aloittamista, jotta näet, kuinka paljon sinulle jää käteen.
– Käy palvelun hinnasto-sivu huolellisesti läpi ja selvitä, onko piilokuluja.

3. Epäluotettavat toimijat katoavat markkinoilta nopeasti

Koska laskutuspalvelun perustaminen ei vaadi valtavia alkuinvestointeja, alalle on syntynyt lyhytikäisiä toimijoita, jotka aloittavat aggressiivisella markkinoinnilla, houkuttelevat käyttäjiä edullisilla hinnoilla ja sitten lopettavat toimintansa muutaman vuoden sisällä. Pahimmillaan käyttäjät jäävät ilman palkkarahojaan ja saavat sen lisäksi verottajalta mätkyjä jos yritys jättää käyttäjien verot tilittämättä, ajautuu konkurssiin tai lopettaa yllättäen.

Mitä tehdä?
– Tarkista laskutuspalvelun taustat: kuinka pitkään yritys on toiminut ja ketkä sitä pyörittävät?
– Ole erityisen varovainen, jos palvelu pyytää henkilötunnusta ennen vahvaa pankkitunnistautumista.
– Vältä aivan uusia palveluita, joilla ei ole vielä vakiintunutta asemaa.

Yhteenveto

Laskutuspalvelut voivat olla erinomainen työkalu freelancereille ja kevytyrittäjille, mutta markkinoilla on myös harhaanjohtavia ja epäluotettavia toimijoita. Ennen kuin sitoudut palveluun, tee taustatyösi huolella.