Tunnetko kevytyrittäjyyden edut ja haitat?

 

Tunnetko kevytyrittäjyyden edut ja haitat?

Kevytyrittäjiä on Suomessa eri lähteistä riippuen, noin 130 000 – 160 000. Palkansaajia Suomessa on yli 2,5 miljoonaa ja yrityksiä yli 350 000. Yksityisellä sektorilla työskentelee palkansaajista lähes kaksi miljoonaa ja yksinyrittäjiä on Suomessa yli 200 000. Potentiaalisesti kevytyrittäjien määrä tulee Suomessa kasvamaan vuosi vuodelta, sillä tuossa yli 2 miljoonan palkansaajan joukossa työ pirstaloituu ja jakautuu yhä useammin ja vie monia palkansaajia myymään osaamistaan myös työnantajan ulkopuolelle (tietenkin työnantajan luvalla) – toki usein on syynä myös pelkkä halu myydä osaamistaan, joka voi poiketa myös palkkatyön osaamisesta.

Osa-aikaisten kevytyrittäjien lisäksi kevytyrittäjistä osa myy palveluitaan päätoimisesti. Eri syistä he eivät halua perustaa yritystä, vaan mieluummin myyvät palvelunsa laskutuspalvelun kautta. Tavallaan henkilöstövuokraustoiminta on siirtymässä yhä useammalla alalla kevytyrittäjyyden suuntaan, joka kuvaa paremmin aikaamme; ihmiset haluavat hallita omaa työtään ja oman vapaa-ajan ja työn suhdetta.

Haluatko kevytyrittäjäksi? Etuna helppous ja huolettomuus

Kevytyrittäjyyden parhaimpia puolia on sen huolettomuus. Hyvä laskutuspalvelu hoitaa kaiken puolestasi; veroilmoituksista tulorekisteriin sekä vielä kaiken lisäksi palkan tilillesi kun sitä pyydät.  Kevytyrittäjänä olet myös vapaa tekemään työtäsi sen verran kuin muilta velvoitteiltasi ehdit, eikä sinulla työnantaja tai työnvälittäjä hengitä niskaan ja vaadi tekemään töitä.

Kevytyrittäjänä voit tehdä oikeastaan mitä vain työtä missä sinulla on osaaminen; sinua ei sido toimialarajoitteet.

Kevytyrittäjänä vertaile palveluita ennen valintaasi

Kevytyrittäjänä on hyvä myös ”kilpailuttaa” laskutuspalvelukin samaan tapaan kuin tilitoimistot ennen valintaasi. Näin vuoden alussa on hyvä myös aloittaa ns. puhtaalta pöydältä ja tutkailla mahdollisuuksia. Palvelukirjo on niin suuri, että sieltä löytyy varmasti jokaiselle jotakin.

 

Mauri Koskenniem, yrittäjä, 4works Oy

Mauri on toiminut pitkään yrittäjänä mm. henkilöstöpalvelu- ja ravintola-alalla sekä lisäksi hänellä on vahva osaaminen henkilöstö- ja palkkahallinnon aloilta.