Miten valita itsellesi sopiva laskutuspalvelu?

 

Miten valita itsellesi sopiva laskutuspalvelu?

Jos tuntuu siltä, että laskutuspalvelua valitessasi et tiedä, kuinka vertailla eri palveluja keskenään, olet aivan oikeilla jäljillä. Kevytyrittäjä- ja laskutuspalveluja on tullut lähivuosina Suomen digitaivaalle useita ja niiden vertailu on haastavaa myös useita vuosia laskutuspalveluja käyttäneillekin.

Kuinka sitten sellaiset, jotka ovat vasta tekemässä ensimmäistä laskuaan, voivat löytää itselleen parhaan laskutuspalvelun? On olemassa muutamia asioita, joita kannattaa selvittää ennen valintaa:

  1.     Paljonko palvelu todellisuudessa sinulle maksaa ja miksi vertailu on niin vaikeaa?

Valitettavan usein, erityisesti kalliiden laskutuspalvelujen hinnastoissa kaikkia kustannuksia ei ole tuotu esiin selkeästi tai ollenkaan. Hinnastosta löytyy pelkkä palvelumaksu X % mutta sen lisäksi muut maksut on sijoitettu pienellä präntillä jonnekin muualle, eikä aina sinnekään.

Testaamalla palkkalaskurilla selvität todelliset kustannukset, ja jos on tarkkana voi saada selville myös yllättävät ”piilokulut”, joista ei ole mitään mainintaa hinnastossa. Joissakin laskureissa täytyy jopa tietää, jos on YEL-velvollinen, saadakseen selville bruttopalkasta mahdollisesti perittävän sairausvakuutusmaksun (1,66%) osuuden.

Mikä ihmeen YEL-velvollinen?

Jos termi ei ole tuttu, niin kevytyrittäjä on YEL-velvollinen siinä vaiheessa laskutuskautta, kun laskutuksen (alv 0%) kokonaismäärä ylittää YEL-vakuutusrajan, joka on tänä (2020) vuonna 7958,99 euroa. Kun laskutus ylittää tuon rajan ja jos bruttopalkasta ei ole siihen mennessä peritty sairausvakuutusmaksua (1,66%) joutuu laskutuspalvelu perimään sen verottajan sääntöjen mukaan takautuvasti.

Saat helposti selville mitä sinulle jää käteen, laittamalla laskuttamasi summan ja kaikki samat parametrit eri palveluiden palkkalaskureihin. Se mitä eri palveluissa jää käteen jääväksi summaksi, kertoo sinulle totuuden. Erilaiset palkkiot ja lisämaksut tulevat näkyviin palkkalaskureilla, myös se, että kaikkiin laskutuspalvelun perimiin maksuihin, kuten esim. palvelumaksu, lisämaksu, tapaturmavakuutusmaksu, sosiaaliturvamaksu ym. tulee AINA + alv 24% päälle. Jos palvelumaksu on ilmoitettu olevan 5% palkastasi peritään todellisuudessa 6,2%.

  1.    Tarvitsetko edullisen ja toimivan laskutuspalvelun vai brändätyn yhteisön ympärillesi?

Yrityksen vaikuttamismedian ja brändin rakentaminen maksaa, ja jos laskutuspalvelu on vahvasti esillä joka puolella, se vaatii tukuittain riihikuivaa rahaa – ja se kaikki maksetaan kevytyrittäjien palkkiomaksuilla.

Jos haluat saada edullisen ja nopeasti palkkaa työstäsi maksavan palvelun, tuijota mieluummin palkkalaskurin lukemia kuin palvelun ilmoittamien ajansaatossa kertyneiden laskuttajien määrää.

Millainen palvelu minulle sopii?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Raija Wirkkala-Blomster, yrittäjä, 4works Oy

Kirjoittajalle avoimuus ja kerronnan läpinäkyvyys ovat kirjoittamisen lähtökohta ja periaate, joista ei voi tinkiä.

Elämään kuuluu yrittäjyyden vastapainona perhe ja ulkoiluharrastukset sekä suuri kiinnostus luontoa ja eläinmaailmaa kohtaan.