Kevytyrittäjyyspalveluiden villi länsi – vertailu kannattaa

Kevytyrittäjyyspalveluiden villi länsi – vertailu kannattaa

Tällä hetkellä Suomessa on useita kevytyrittäjyyspalveluita, joissa tekijät voivat laskuttaa palveluitaan ilman yritystä. Moni laskutuspalvelu on syntynyt digitaaliseen toimintaympäristöön siitä yksinkertaisesta syystä, että työelämä on muuttunut yhä enemmän toimeksiantomaisempaan suuntaan, jossa tehdään lyhyitä keikkoja itsenäisesti henkilö/yritys yrityksille tai kotitalouksille. Tulorekisteri ja pankkien kehittyneet mobiiliaplikaatiot mahdollistavat sen, että laskujen maksu on nopeaa ja kaikki lakisääteiset maksut on helposti ilmoitettavissa/kerättävissä suoraan palkasta tai työsuoritteesta. 

Koska toimintamalli on suhteellisen uusi, käytännöt eri palveluiden välillä eroavat suuresti. Ole siis tarkkana, mistä todella maksat ja mitä oikeasti saat.

Mitä palvelu sinulle todellisuudessa maksaa? Palvelumaksu käytännöt ja arvonlisäverojen ilmoitustavat vaihtelevat suuresti

Palvelumaksu on aina arvonlisäverollinen. Silti jokainen palvelu ilmoittaa omat laskutuspalvelun palkkiokäytännöt eri tavoin. Suurin osa ilmoittaa palkkion + alv 24%, ja tuo alv on saatettu jopa piilottaa jonnekin toiseen kohtaan pienellä printillä. Vaikka todellinen kevytyrittäjäpalvelun palkkion suuruus on tietenkin 24% suurempi kuin ilmoitettu hinta. Huomion arvoista on myös se, että perinteisenä kevytyrittäjänä joudut aina perimään asiakkaaltasi laskussa alvin, koska laskutat laskutuspalvelun piikkiin, muttet koskaan saa siitä tulevia vähennyksiä, kun et ole yrittäjä. 


Mitä palvelu todellisuudessa sinulle antaa / miten toimintasi on vakuutettu? Ota asiasta helposti selvää

Kevytyrittäjäpalveluiden tapa ilmoittaa omista palkkioistaan tosiaan poikkeaa toisistaan, jolloin vertailu on tulevalle laskuttajalle hankalaa. Vinkkinä on, että kannattaa testata samoilla laskutusluvuilla ja ennakkoveroprosentilla laskutuspalveluiden palkkalaskuria. Se kertoo totuuden käteenjäävästä summasta.

Ongelma on myös se, että palveluiden asiakkaat luulevat olevansa paljon kattavammin vakuutettuja kuin ovatkaan. Tämä ei johdu palveluiden pahuudesta tai asiakkaiden tyhmyydestä vaan vakuutusyhtiöiden jäykkyydestä ja kiinnostuksen puutteesta luoda helposti ostettavia, lyhytaikaisia vakuutuksia myös kevytyrittäjille. Usein vastuuvakuutukset esim. kattavat vain tiettyjä tapauksia tietyillä toimialoilla, jolloin juuri sinun tekemä työ juuri sille asiakkaalle, ei välttämättä ole listalla. Saat selville sen helposti, kun kysyt oman laskutuspalvelusi asiakaspalvelusta, onko juuri sinun alasi vakuutettu ja millaisissa tapauksissa.

Vertailu kannattaa aina – voit säästää merkittävästi ja samalla ota selvää siitä, mitä todella saat ja miten sinut on vakuutettu.

Minna Miettunen, yrittäjä Nuotio Digital Oy

Kirjoittaja on nopeasti muuttuvan digitaalisen toimintaympäristön innokas opiskelija ja kehityksen nimeen vannova digitaalisen myynnin ja markkinoinnin yrittäjä. Elämään kuuluu myös bittien ulkopuolella perheen lisäksi urheilu, ystävät ja musiikki.