SWOT – Paras joululahja itsellesi? Tunnista oman osaamisesi vahvuudet ja työsi heikkoudet

SWOT – Paras joululahja itsellesi? Tunnista oman osaamisesi vahvuudet ja työsi heikkoudet

Joulu on perinteisesti antamisen ja hyvän mielen aikaa, jolloin pohditaan seuraavan vuoden haasteita ja mahdollisuuksia ja samalla mielessä ehkä muhii ajatus uuden palvelun lanseerauksesta tai ehkä yhden osa-alueen tiputtamisesta pois repertuaarista huonon kannattavuuden vuoksi. Kevytyrittäjänä tai pienyrittäjänä harvoin on aikaa pohtia asioita kovin raskassoutuisesti erityisesti jos työtä tekee osa-aikaisesti tai ilman omaa yritystä. Tällöin pieni katsaus oman osaamisen ja työympäristön tekijöihin voi jo antaa itselle näkemystä, mihin suuntaan omaa liiketoimintaansa tai myyntiä kannattaa kehittää.

Omat sisäiset vahvuudet ja heikkoudet

Perinteinen SWOT-analyysi rakentuu neljään osioon, jossa vahvuudet ja heikkoudet ovat sisäisiä kehittämisosioita ja mahdollisuudet sekä uhat ulkoisia. Vahvuuksiin ja heikkouksiin voi vaikuttaa helpoiten itse; vahvuuksista kannattaa rakentaa yhä vahvempia ja selkeämpiä palveluita kun taas heikkouksia kannattaa yrittää parantaa esimerkiksi kouluttautumalla. Esimerkiksi:

Vahvuus: Pikkutarkka viimeistelijä → Ratkaisu:  Myy laatua
Heikkous: Hidas tekijä koska niin tarkka → Ratkaisu: Anna toimitusajat ja kerro ne rehellisesti asiakkaallesi

Ulkoiset vaikuttimet eli mahdollisuudet ja uhat

Ulkoiset tekijät eli mahdollisuudet ja uhat ovat asioita, joihin et voi suoraan omalla toiminnallasi vaikuttamaan. Voit tiedostaa olemassa olevat mahdollisuudet ja hyödyntää niitä omassa liiketoiminnassasi. Samalla periaatteella sinun on hyvä tunnistaa omassa yritys- tai kevytyrittäjätoiminnassasi ulkoiset uhat, jotka voivat merkittävästi heikentää liiketoimintasi kannattavuutta tai olla jopa eksistentiaalisia uhkia. Esimerkiksi:

Mahdollisuus: Saman alan tekijöitä vähän → Ratkaisu: Markkinoi enemmän palveluitasi
Uhka: Huono kate → Ratkaisu: Vertaile eri palveluita keskenään ja tunnista sudenkuopat eli katteen syöjät

Kun olet rakentanut oman yritystoimintasi SWOTin, sinun on helpompi jatkaa kannattavalla ja kehittävällä yrittäjän tai kevytyrittäjän tiellä myös ensi vuoteen. 

Turvallista ja rauhallista pyhien aikaa kaikille!

 

Korvatunturin pitkänlinjan kausiyrittäjä

Kirjoittaja on nähnyt yhteiskunnallisen muutoksen vuosien varrella, jolloin on siirrytty yhä enemmän suurista lelukasoista kohti aineettomia ja sähköisiä lahjoja. Näin ollen omakin kausiluonteinen työ on saanut uudenlaisen kevennyksen taakkaan.