Joko Suomi on valmis kevytyrittäjän eläkevakuutukselle KyEL:lle?

Joko Suomi on valmis kevytyrittäjän eläkevakuutukselle KyEL:lle?

Suomessa on jo kohta kymmenen vuoden ajan ollut kasvava joukko kevytyrittäjiä. Joustavuus ja vapaus houkuttelevat koko ajan lisää uusia toimijoita, vaikka lainsäädäntö laahaa perässä. Ruokalähettipalvelu Woltin myynnin myötä keskustelun keskiöön nousi muun muassa kevytyrittäjien ja työn suorittajien sairaus- ja eläketurva, joka on Suomen työeläkejärjestelmän kankeuden vuoksi lähes kehittymätön. Silti kevytyrittäjyys on selkeästi suunta, mihin työelämä kehittyy; ihmiset saavat valita omat työtehtävänsä, määritellä hintansa ja rakentaa työuransa vapaammin kuin koskaan ennen. Koska muutos on ollut nopeaa, rakenteet eivät vain ole pysyneet perässä. 

Nyt jos koskaan on aika avata keskustelu näiden 50 000 – 150 000 ihmisen joukon eläkevakuuttamisesta.


Ketkä ovat kevytyrittäjiä?

Kevytyrittäjyys on jo pitkään ollut vakiintunut tapa tehdä työtä erityisesti kasvukeskuksissa ja kaupungeissa. Kevytyrittäjyys määritellään niin, että henkilö laskuttaa työnsä ilman omaa y-tunnusta, mutta ei ole työsuhteessa laskutuspalveluun

Yhä useampi toimiala on siirtynyt myös käyttämään kevytyrittäjiä työn suorittajina, koska henkilöstövuokraus koetaan vanhanaikaisena ja byrokraattisena. Suuntaus on nähtävillä myös siinä, että moni henkilöstöpalveluyritys valtaa alaa myös kevytyrittäjä- ja laskutuspalvelumarkkinoilla. Maailma muuttuu ja niin muuttuu sen mukana myös tarjottavat palvelut ja toimialat. 

Ainoa mikä ei tunnu muuttuvan, on suomalainen eläketurvajärjestelmä.


YEL on liian kankea järjestelmä

Harva kevytyrittäjä tekee niin täysipainoisesti työtä, että hän olisi verrattavissa yrittäjään ja tarvitsee sen vuoksi joustavamman ja halvemman vakuutuksen kuin mitä YEL tarjoaa. Ja koska YEL-vakuutus on kevytyrittäjälle kallis ja joustamaton järjestelmä, ei sitä oteta vapaaehtoisesti ennen kuin on pakko ja silloinkin sitä kartetaan viimeiseen saakka. Usein tilanne onkin sellainen, että kevytyrittäjä tekee palkkatyötä, josta kertyy TyEL ja kevytyrittäjänä työn suoritteita, joista ei kerry lainkaan eläkettä. Tämä on merkittävä puute suomalaisessa henkilön oikeusturvan kannalta. 

Kevytyrittäjä ottaisi mielellään eläke- ja sosiaaliturvan, jos se olisi suhteutettu kevytyrittäjän satunnaisiin työtilanteisiin.


Millainen olisi Kevytyrittäjän eläkevakuutus KyEL? 

Olemme todistaneet viimeisen kymmenen vuoden ajan myös merkittävää digiloikkaa, jonka ansiosta meillä on lähes reaaliaikaiset Omavero, tulorekisteri sekä pankkipalvelut, jotka mahdollistavat nopeat palkkion maksut työn suorittajille. 

KyEL tulisi olla joustava järjestelmä, siten että sitä voi maksaa silloin kun tuloja on ja laittaa tauolle silloin kun töitä ja tuloja ei ole. Näin ollen myös pienistä tuloista kertyisi eläkettä ja turvaa sairauksien varalle. 

KyELin tulisi olla myös sidottuna ajantasaisiin tuloihin ja olla halvempi kuin YEL, jotta kynnys sen ottamiseen olisi matalampi.

KyEL on myös kevytyrittäjille merkittävä oikeusturvakysymys. On aika tunnustaa muuttuva työelämä ja rakentaa järjestelmät joustamaan työelämän mukana eikä työelämän joustamaan järjestelmien mukana. 

Kirjoittajat:

Minna Miettunen, yrittäjä Nuotio Digital Oy

Kirjoittaja on nopeasti muuttuvan digitaalisen toimintaympäristön innokas opiskelija ja kehityksen nimeen vannova digitaalisen myynnin ja markkinoinnin yrittäjä. Elämään kuuluu myös bittien ulkopuolella perheen lisäksi urheilu, ystävät ja musiikki.

Raija Wirkkala-Blomster, yrittäjä, 4works Oy

Kirjoittajalle avoimuus ja kerronnan läpinäkyvyys ovat kirjoittamisen lähtökohta ja periaate, joista ei voi tinkiä.
Elämään kuuluu yrittäjyyden vastapainona perhe ja ulkoiluharrastukset sekä suuri kiinnostus luontoa ja eläinmaailmaa kohtaan.