Kevytyrittäjyydellä EI ole montaa muotoa – termiviidakko sekoittaa niin uudet kuin vanhat laskuttajat
Moni pohtii kevytyrittäjyyttä usein joko palkkatyön oheen tai hankkiessaan lisätienestejä. Täysipäiväisiä kevytyrittäjiäkin toki on, mutta usein laskutuksen kasvaessa osa siirtyy oman y-tunnuksen alle virallisesti yrittäjäksi.
Mutta mikä oikeasti kevytyrittäjänä olet? Oletko mahdollisesti kevyesti yrittäjä tai kevytyrittäjä y-tunnuksella tai onko sinulla jopa kevytyritys? Ei, mitään näistä ei ole todellisuudessa olemassakaan.
Kevyesti yrittäjä, Kevytyrittäjä y-tunnuksella ja Kevytyritys ovat harhaanjohtavaa markkinointia sanastoa, joita käytetään kun palveluntarjoaja ei syystä tai toisesta halua kertoa, että kyseessä on normaali y-tunnuksellinen yrittäjyys, kaikkine vastuineen.
Arvonlisäveron takaisinsaanti on se mato koukussa, mihin moni tarttuu, tietämättä mihin todellisuudessa ryhtyy.
Kevytyrittäjällä EI ole omaa y-tunnusta
Kevytyrittäjä on yksityishenkilö, itsensä työllistäjä, joka laskuttaa ilman omaa y-tunnusta. Miten se sitten onnistuu? Se onnistuu siten, että laskutetaan laskutuspalvelun y-tunnuksen kautta.
Y-tunnuksen omistava on aina yrittäjä, ei kevytyrittäjä
Useat palvelut antavat ymmärtää rekisteröityessäsi palvelun käyttäjäksi, että olet kevytyrittäjä, jolle on luotu oma y-tunnus. Näin se ei kuitenkaan ole. Kun sinulle luodaan y-tunnus, vaikka se tehtäisiin sinun valtuuttamana laskutuspalvelun toimesta, olet siitä hetkestä lähtien toiminimiyrittäjä ja arvonlisäverovelvollinen. Sinun tulee huolehtia kaikista yrittäjän velvollisuuksista, senkin jälkeen kun y-tunnuksen sinulle rekisteröinyt palvelun tuottaja ei enää tee sitä puolestasi. Näitä ovat esimerkiksi alv-ilmoitukset ja yrittäjän veroilmoitus jne.
Y-tunnus pysyy kuin purkka tukassa
Omaan nimeen liitetystä y-tunnuksesta ei pääse koskaan eroon, vaikka ilmoittaisit yrityksesi pois alv- ja ennakkoperintärekisteristä tai lopettaisit yritystoiminnan kokonaan, seuraa kerran rekisteröity y-tunnus sinua ikuisesti. Kun haet jotain tukea esimerkiksi Kelalta, niin Kela katsoo ensin ytj.fi rekisteristä jos tuen hakijalla on y-tunnus ja pelkästään se voi estää tuen saamisen. Kannattaa siis tehdä itselle selväksi onko y-tunnus ja sen mukana tuleva yrittäjyys sinun juttusi. Y-tunnus tuo vastuuta myös sen jälkeen, kun olet laskutuspalvelun käytön lopettanut ja vaikka siirtynyt palkkatöihin.
Kirjoittaja:
Mauri Koskenniemi, yrittäjä, 4works Oy
Mauri on toiminut pitkään yrittäjänä mm. henkilöstöpalvelu- ja ravintola-alalla sekä lisäksi hänellä on vahva osaaminen henkilöstö- ja palkkahallinnon aloilta.