YEL – pakollinen paha vai hyödyllinen turva?

 

YEL – pakollinen paha vai hyödyllinen turva?

YEL eli tuttavallisemmin Yrittäjän eläkevakuutus on ollut viime päivinä esillä joka mediassa. Merkittävin syy tähän on kaavailtu eläketurvauudistus, joka kohdistuu YEL:iin. Tavoitteena YEL uudistuksella on ollut parantaa yrittäjien eläke- ja sosiaaliturvaa ja vähentää yrittäjien alivakuuttamista. Eläkeyhtiöt liputtavat luonnollisesti kaikki vahvasti uudistuksen puolesta, sillä tällä hetkellä maksetut YEL:it eivät kata eläkkeelle jäävien yrittäjien takuueläkettäkään, vaan valtion on maksettava tämä erotus. Pienet yrittäjät taas muistuttavat, että yrittäjyyteen kuuluu lähtökohtaisesti riski ja moni näkee YEL:in yrittäjän silmin erittäin huonona sijoituksena ja mieluummin sijoittavat nuo varat muualle.

YEL – epäreilu eläke- ja sosiaaliturva

Vaikka kyseinen laki korjaisikin tämän alivakuuttamisen epäkohdan, YEL olisi edelleen kannattamaton sijoitus ja merkittävä kuluerä yritystoiminnassa. Lainsäätäjät usein unohtavat, että tyypillinen suomalainen yrittäjä on alle 2000€ tienaava pienyrittäjä, joka on jo valmiiksi erittäin pienituloinen MUTTA itsensä työllistäjä, pois kortistoista tai julkiselta sektorilta. Takana on koronan kurittamat vuodet (pienet yrittäjät ja kevytyrittäjät eivät olleet niitä, jotka saivat Business Finlandin tukia) ja koronan helpottaessa, alkoi inflaatiokriisi. Heitetään soppaan vielä ostovoiman lasku ja koron nousu, on selvää, että yrittäjillä on edessä vaikeat ajat. Tätä aiotaan nyt edelleen vaikeuttaa nostamalla yrittäjien kuluja kuussa erittäin epäreilulla tavalla laskea YEL (saman työn mediaanitulo). Suomessa tullaan näkemään ennennäkemätön pienten yritysten lopetussuma jos muutos tällaisenaan astuu voimaan.

Yrittäjän eläke – annetaan mahdollisuus valita

Voisiko vaihtoehtona olla jonkinlainen hybridimuoto, jossa yrittäjät vakuuttavat itsensä YEL:in kautta mutta myös muulla tavoin. Vaikkapa että yrittäjä mieluummin maksaisi omaa yksityistä eläketurvaa sitä mukaa kun varaa on ja saisi itse päättää mihin rahat sijoitetaan ja miten eläke karttuu eikä vähiten sen vuoksi, että karttunut eläkepotti ei jää vakuutusyhtiölle mahdollisen kuolemantapauksen jälkeen kuten YEL-vakuutuksessa käy. Yrittäjien pitäisi ainakin saada valinnanvapaus miten ja mihin kartuttaa eläkettään, eikä pakollinen ja kallis YEL.
Tai vaihtoehtoisesti nostaa YEL:in minimiä ja vähitellen vuosien saatossa kuroa eläkevajetta umpeen. Mitä taas sosiaaliturvaan ja alivakuuttamiseen tulee, yrittäjät jos ketkä ovat erittäin aktiivisia vakuuttajia muun kuin YEL:in osalta, koska he tietävät, että pahan päivän varalta ei ole olemassa turvaverkkoa. Toisin kuin palkansaaja, yksinyrittäjä ei usein voi jäädä sairauslomalle vaikka olisi siihen oikeutettu. Sinä aikana asiakkaat vaihtavat muualle.

Jos eläketurva uudistetaan, uudistetaan se sitten oikeasti eikä näennäisesti

Työelämä on uudistunut radikaalisti viimeisen 10 vuoden aikana, mutta Suomen jähmeät työjärjestelmät ei. Uusi työluokka eli kevytyrittäjät on syntynyt paikkaamaan nopeita ja muuttuvia työmarkkinoita, mutta heille ei ole räätälöityä YEL-ratkaisua, jossa huomioitaisiin kevytyrittäjyyden ominaispiirteet. YEL:ssä on muutakin parantamisen varaa kuin maksujen täsmääminen korkeammaksi. Toivottavasti esitys viedään takaisin pöydälle, otetaan laajemmin pienet yrittäjät mukaan keskusteluun ja laajennetaan koko YEL-keskustelua. Kenenkään etu se ei varmasti ole, että pienet yrittäjät lopettavat ja siirtyvät palkkatöihin tai kortistoon eikä sitä kautta ole itse tulevaisuuden työllistäjiä.