Blogi

Ole tarkkana kun valitset laskutuspalvelua kevytyrittäjänä – markkinoilla paljon erilaisia toimijoita

Kevytyrittäjäpalvelut ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan nopeasti, tarjoten helpon ja joustavan tavan hoitaa laskutusta ja aloittaa mahdollinen liiketoiminta. Kuitenkin, kuten kaikilla toimialoilla, myös laskutuspalveluiden alalla on esiintynyt vastuuttomia toimintatapoja, jotka vaarantavat koko alan maineen.

Epäeettiset käytännöt ja epäselvät palvelumaksut 

Huolestuttava piirre on epäeettinen liiketoiminta, jossa osa laskutuspalveluiden tarjoajista hyödyntää asiakkaidensa tietämättömyyttä. Esimerkkinä kohtuuttomat palvelumaksut, piilotetut kulut, vakuuttamattomuus tai epäselvät sopimusehdot ovat yleistyneet. Tämä ei ainoastaan vahingoita yksittäisten kevytyrittäjien taloutta, vaan luo myös yleistä epäluottamusta koko alaa kohtaan.

Esimerkkejä epäeettisestä toiminnasta:

 • piilotellaan todellisia kustannuksia
 • ei hoideta palkanmaksua oikealla tavalla, mikä johtaa kevytyrittäjille mätkyihin.
 • vastuuvakuutusta ei ole olemassa
 • annetaan ymmärtää, että kevytyrittäjä y-tunnuksella on vastuuvakuutettu laskutuspalvelun kautta, vaikka se ei ole vakuutusyhtiöiden mukaan mahdollista.
 • peritään tapaturmavakuutuksista ylihintaa prosentuaalisin perustein. Vakuutusmaksun pitäisi olla kaikille sama eikä kallistua progressiivisesti laskutuksen myötä.
 • kutsutaan lisämaksuja vakuutusmaksuiksi, mutta ovat todellisuudessa tuottoisaa liiketoimintaa itse laskutuspalvelulle.
 • annetaan ymmärtää, että ”kevytyrittäjä y-tunnuksella” olisi jotain muuta kuin mitä se todellisuudessa on, eli toiminimiyrittäjä.

Kevytyrittäjä y-tunnuksella

Uusi kevyt yritysmuotoko? Ei todellakaan, kyse on tavallisesta toiminimiyrittäjyydestä. Mutta mihin perustuu tarve vääristää virallista termiä toiminimiyrittäjä? Ei ainakaan siihen, että jokainen varmasti ymmärtäisi, että hänestä tehdään laskutuspalvelun toimesta tavallinen toiminimiyrittäjä rekisteröimällä tälle y-tunnus. Sen jälkeen kevytyrittäjä on loppuelämänsä toiminimiyrittäjä. Y-tunnusta ei nimittäin saa koskaan poistettua tiedoistaan, vaikka liiketoiminnan lopettaisi.

Houkutuksena tähän kevytyrittäjyyteen y-tunnuksella käytetään pääasiallisesti sitä, että saa yrittäjän etuna verottajalta takaisin laskuttamansa arvonlisäveron, ns. alarajahuojennuksena. Markkinoinnissa on kuitenkin ”unohtunut” kertoa, että tämä alarajahuojennus poistuu kokonaan käytöstä EU-maiden yhteisen päätöksen johdosta kuluvan vuoden 2024 päätyttyä.  

Alalta puuttuu sääntely – kuka tahansa voi perustaa laskutuspalvelun

On kuitenkin tärkeää korostaa, että vastuullisesti toimivat laskutuspalvelut voivat edelleen tarjota arvokkaita palveluita kevytyrittäjille. Vastuulliset palveluntarjoajat pitävät huolen asiakkaidensa oikeuksista ja velvollisuuksista, tarjoavat selkeitä ja reiluja sopimusehtoja sekä pitävät kiinni eettisistä periaatteista. Ja oikeastaan on hyvin erikoista, että toimiala, jossa käsitellään päivittäin yksityishenkilöiden henkilötietoja ja rahaliikennettä ei ole minkäänlaisen sääntelyn piirissä. Kuka tahansa voi laittaa laskutuspalvelun pystyyn ja toimia miten vastuullisesti tai vastuuttomasti haluaa.

Alan puhtaan maineen puolesta

On aika nostaa esiin vastuuttomien toimijoiden harjoittamat epäeettiset käytännöt ja luoda keskustelua vastuullisemmasta toimintatavasta laskutuspalveluiden alalla. Finanssivalvonta ja AVI edellyttävät että laskutuspalvelut ovat rekisteröityneet ilmoituksen varaisiksi maksulaitoksiksi, mutta tällä hetkellä ainoastaan 4works-laskutuspalvelu on rekisteröitynyt ja hyväksytty. 

Vain sääntelyä lisäämällä voimme varmistaa, että kevytyrittäjät voivat luottaa palveluihin, joita he käyttävät, ja että koko ala voi säilyttää arvonsa ja luotettavuutensa. Yritysten vastuullisuus on avain siihen, että kevytyrittäjäpalvelut voivat jatkossakin tarjota laadukasta ja turvallista tukea yrittäjille. 

Saitko kesätöitä? Opi, kuinka laskutat alaikäisenä laskutuspalvelulla

Kesätöiden kuuma sesonki on alkamassa ja yhä useampi nuori saattaa tehdä usealle yritykselle tai yksityiselle henkilölle työtehtäviä. Syitä voi olla monia esim. halutaan tehdä töitä tiettyinä aikoina tai mahdollisesti töitä on sen verran satunnaisesti, että halutaan tehdä usealle taholle työtehtäviä. 

Kun nuori laskuttaa laskutuspalvelun kautta, ei se juurikaan eroa täysi-ikäisen laskuttamisesta. Tärkeää on huomioida että alaikäraja laskuttamiseen (ja työn tekemiseen Suomessa) on 14 vuotta. Toinen tärkeä asia huomioida on laskutettava määrä. Suomessa laki määrittelee tarkkaan alaikäisen työajan ja työmäärän. 

Kun olet nämä asiat varmistanut, voit edetä laskutuksen pariin: 

 1. Pyydä vanhempaasi lähettämään laskutuspalvelulle suostumus laskuttamiseen

Kun olet alaikäinen, vanhempasi tulee lähettää suostumus siitä, että voit laskuttaa laskutuspalvelulla. 4worksilla riittää, että jompikumpi vanhempasi tai huoltajasi lähettää sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@4works.fi, jossa antaa luvan sinulle laskuttaa tehdystä työstä. 

 1. 2. Laske verokortti työtulolle, ei palkalle

Jotta voit aloittaa laskuttamisen laskutuspalvelun kautta, sinulla tulee olla laskettuna OmaVerossa verokortti työtulolle, ei palkalle. Tämä tapahtuu samalla tavalla kuin palkan verokortin laskeminen, mutta valitse ensimmäisessä vaiheessa laajan verokortin täyttäminen (ei lyhyt). Kohdassa “ei alv-velvolliset työkorvaukset” ilmoitat työtulon määrän, mitä tulet saamaan verovuoden (1.1.-31.12.) aikana. Huom! Jos et ole varma, voit aina muuttaa myöhemmin verokorttia, jos työtulo ylittyy/alittuu vuoden aikana.

3. Rekisteröidy laskutuspalvelun käyttäjäksi

Rekisteröidy palvelun käyttäjäksi osoitteessa https://4works.fi/. Kun olet saanut sähköpostiisi kirjautumistiedot, kirjaudu sisään laskutuspalveluun, täytä esitiedot. Koska olet jo täyttänyt verokorttitiedot aiemmin Omaverossa, saa laskutuspalvelu tiedot suoraan verottajalta API rajapinnan kautta, joten voit siirtyä suoraan laskuttamiseen kun olet täyttänyt tili- ja yhteystietosi sekä hakenut verokortin tiedot. 

Kun olet täyttänyt tietosi, siirryt luomaan ensimmäisen asiakkaasi ja sen jälkeen voitkin siirtyä luomaan asiakkaallesi laskun. 4worksin extranetissä on erinomaiset ohjeet laskujen ja asiakkaiden luomiseen ja käytössäsi on arkisin myös chat-palvelu, jonka kautta sinua opastetaan tarvittaessa. Kun olet laskun lähettänyt asiakkaallesi, pian kun lasku on maksettu, maksamme työsuorituksen tilillesi. Onnittelut, olet saanut ensimmäisen palkkiosi. 

Näiden ohjeiden siivittämänä haluamme toivottaa antoisaa kesätyökesää kaikille nuorille ja nuorenmielisille!

INFOLAATIKKO: LITE VAI BASIC-PALVELU

 • Jos teet kesätyönä vaikkapa naapurille, tuttavalle tai omalle kotiväelle pihatöitä tai siivousta ym. joka on kotitalousvähennykseen oikeuttavaa, niin valitse Basic-palvelu. Muista sopia asiakkaan kanssa työn hinta + alv 24%, koska laskutat työsi silloin arvonlisäverolla 24% ja ALV:n osuus ei ole osana palkkaa. Tarvitset Basic-palveluun verokortin palkkaa varten.
 • Jos teet mitä tahansa muuta työtä kuin kotitalousvähennykseen oikeuttavaa (ei kuitenkaan rakennusalan) niin voit valita myös Lite-palvelun, jossa laskutetaan ilman arvonlisäveroa, eli ALV:a. Lite-palvelussa koko vuoden laskutusraja on 15 000 euroa ja tarvitset verokortin Työkorvausta varten arvonlisäverottomaan toimintaan.

Laskutuspalveluiden piilokulut iso ongelma – käyttäjien kannattaa olla hereillä palveluita vertaillessaan

Laskutuspalvelut ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosien aikana. Ne tarjoavat helpon ja vaivattoman tavan hallita yrityksen tai kevytyrittäjän laskutusta ja taloushallintoa. Kuitenkin on tärkeää huomata, että laskutuspalveluiden todelliset palvelumaksut voivat piiloutua valheellisen hinnoittelupolitiikan alle.

Useat laskutuspalvelut piilottavat todelliset palvelumaksunsa monimutkaisen hinnoittelun taakse. Laskuttajalle voi tulla yllätyksenä, että laskutuspalvelun tarjoaja veloittaa ylimääräisiä maksuja käyttäen termejä kuten X-turva tai lisämaksu. Näitä lisämaksuja ei tyypillisesti kerrota selkeästi ja niiden huomaaminen voi olla vaikeaa, lisäksi ne eivät ole vaihtoehto vaan pakollinen osa laskutuspalvelun palkkiota. 

Vai mitä sanoisitte kaupassa, jos maidon hinta olisi kylmähyllyllä 70 senttiä ja kassalla se olisikin 1 euro? Tai jos tikkaiden hinta on rautakaupan hyllyssä 200 euroa ja kassalla 285  euroa? 

Tänä vuonna inflaatio on hiipinyt myös laskutuspalveluiden hinnoitteluun

Monet alan toimijat  eivät ole nostaneet itse palvelumaksun hintaa, mutta korottavat vuosittain pakollista lisämaksuaan. Sitä kutsutaan mitä milläkin eri nimikkeellä, mutta on palvelumaksun kanssa yhtälailla pakollinen, mutta tarkoituksella erikseen pienellä präntillä mainittu. 

Näitä palvelumaksun lisäksi perittäviä lisämaksuja on nostettu tänä vuonna jopa 3%:iin. Palkkion ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen lisäksi laskutuspalvelun palkkio voi hipoa jo 10%:ia.

Inflaatiosta huolimatta 4works ei ole nostanut palvelumaksunsa hintaa kuuteen vuoteen – eikä 4worksin hinnoittelussa ole mitään piilokuluja. 4worksin palvelumaksu on kokonaisuudessaan vain 2.0 – 3.6 % 

Muutosta tulisi vaatia hinnoittelun läpinäkyvyyteen ja yksinkertaistamiseen

Herää kysymys, miksi alalla edes puhutaan hinnoittelun läpinäkyvyydestä jos ei koroteta itse palvelumaksua tai vielä rehellisemmin, poisteta kokonaan pakollisia lisämaksuja ja kerrota perittävien maksujen todellista prosenttilukua. 

Niin kauan kun hinnoittelu ja palkkion ilmoittaminen ei ole yhdenmukainen laskutuspalveluilla, jää käyttäjille suuri vastuu selvittää etukäteen eri palveluiden toimintamalleja ennen palvelun valitsemista.

Tämä sisältää myös tarkastelemisen, mitä palvelut todella sisältävät ja kuinka paljon ylimääräisiä maksuja voi syntyä.Tämä auttaa välttämään yllättäviä kustannuksia ja turvaa yrityksen toiminnan kannattavuuden pitkällä aikavälillä.

4works Oy

YEL – Vain vaikuttamalla voi muuttaa asioita

Hallituksen kesällä 2022 kaavailema lakiesitys YEL-vakuutusmaksujen korottamisesta, siten että yrittäjän työpanos vastaisi palkansaajan mediaanipalkkaa, minkä mukaan myös määräytyisi YEL-vakuutusmaksut sai yrittäjät vähintäänkin järkyttymään.

Moni koki sen epäoikeudenmukaiseksi koska hyvin monet pienyrittäjät ja kevytyrittäjät eivät ansaitse niin paljon kuin saman alan palkansaajat ja YEL-vakuutusmaksut olisivat nousseet kohtuuttoman suuriksi.

Suora vertailu palkansaajan ansioihin ontui pahasti, koska yrittäjä joutuu itse kustantamaan oman työtilan ja työntekoon tarvittavat laitteet ja tarvikkeet, toisin kuin palkansaaja ja kaikki ne kustannukset ovat pois yrittäjän ansiotulosta.

Kokeneina yrittäjinä, tunnistimme heti lakiehdotukseen liittyvät epäkohdat ja päätimme vaikuttaa niihin. Elokuun alussa teimme kattavan kirjelmän lakiehdotuksen epäkohdista ja perustelimme huolella kohta kohdalta miksi yrittäjän ja palkansaajan mediaanituloa ei voi suoraan verrata toisiinsa sekä teimme ratkaisuehdotuksen yrittäjien alivakuuttamisen ongelmaan. Ratkaisun, joka olisi kohtuullinen yrittäjille ja poistaisi valtion rahoitustarpeen siltä osin.

Lähetimme kirjelmän kaikille kansanedustajille, ministeriöille ja yrittäjäjärjestöille. Ts. kaikille, jotka voivat asiaan oikeasti vaikuttaa ja saimme myös kiitosta tietyiltä tahoilta.

Nyt hallitus on päättänyt yksimielisesti, että lakiesitys sinällään olisi ollut kohtuuton taakka yrittäjille ja esitykseen tulee merkittäviä muutoksia.

Eduskunnassa hyväksytyn valiokunnan lausunnon kun lukee läpi, niin siitä voi vetää johtopäätöksen, että yrittäjä (niin halutessaan) selviää vuodet 2023-2028 vuotuisella YEL-minimillä, joka on 2023 vuodelle 8 575,45 euroa. Jos yrittäjällä on nykyisenä työtulona YEL-minimi eikä halua siihen korotusta, jonka vakuutusyhtiö automaattisesti tekee ja joka voi seuraavalle kolmelle vuodelle olla enimmillään 4000 euroa, tulee yrittäjän tehdä vakuutusyhtiölle siitä selvitys, josta käy ilmi että yrittäjän vuotuinen työtulo ei ole niin paljon kuin 8575,45 + enimmillään 4000 euroa, vaan jää siihen minimiin ja seuraava kolmen vuoden kuluttua tehtävä tarkistus ei vaadi korotusta ollenkaan jos yrittäjä itse katsoo ettei ole tarvetta korottaa.

Vaikuttaminen siis kannattaa, kun sen tekee oikeaan aikaan ja kohdentaa oikeaan paikkaan.

4works Oy

Lue ehdotuksemme yrittäjien alivakuuttamisen ongelman ratkaisusta:
Ehdotuksemme yrittäjien eläkkeen kerryttämisen hybridimallista, YEL-vakuutus + yksityinen eläkevakuutus.

YEL-vakuutus, jonka alaraja olisi joustavampi kuin nykyinen, ottaen huomioon aloittavat yrittäjät ja kevytyrittäjät ja heidän vaihtelevat vuositulonsa. Yrittäjä voisi itse määrittää oman työpanoksen minäkin vuonna ja kuinka paljon maksaisi YEL-maksuja ja kuinka paljon yksityistä eläkesäästämistä ja muita vakuutuksia. Yrittäjän sosiaaliturva ja eläkemalli olisi tulojen ja varallisuuden mukainen joustava ja tarpeeksi matala YEL-vakuutus, jossa sosiaaliturva taataan ja joka kartuttaa osan eläkkeestä.

Yksityinen eläkevakuutus, tulojen ja kulloisenkin tilanteen mukaan ja joka kartuttaa suurinta osaa eläkkeestä ja jonka saisi käyttöön vasta eläkeiässä ja kuoleman tapauksen sattuessa karttunut omaisuus jäisi jälkipolvelle. Tämä hybridimalli jollakin tasolla pakolliseksi viimeistään tietyssä ikäluokassa, jotta eläkettä ehtii karttua.

 

4eze on tästä eteenpäin 4works!

Uudistunut 4works on entistä parempi!  Jätämme 4eze aputoiminimen pois käytöstä ja käytämme jatkossa ainoastaan yrityksen varsinaista nimeä 4works. Nimenmuutoksen yhteydessä olemme rakentaneet uudistuneen extranetin, joka on entistä käyttäjäystävällisempi ja palvelee paremmin kaikissa eri päätelaitteissa. Tämän lisäksi meillä on jatkossa tarjolla toiminimiyrittäjille oma pro-palvelu.

Uusi ja helppokäyttöinen extranet

Olemme uudistaneet myös käyttöliittymää, extranettiä, entistä helpommaksi käyttää. Extranetin sisältö ei sinällään muutu, mutta sivujen ulkonäkö sen sijaan muuttuu täysin. Tavoitteena uudistuksella on ollut palvella paremmin eri päätelaitteitta käyttäviä asiakkaitamme. Tervetuloa testaamaan!

Toiminimiyrittäjien uusi Pro-palvelu

Olemme halunneet myös palvella toiminimiyrittäjiä paremmin ja uudistaneet vanhan plus-palvelumme. Uudistuksen tarkoituksena on, että se palvelee mahdollisimman edullisesti mutta myös joustavasti kaikkia toiminimiyrittäjiä. Uudistuksen myötä Plus palvelu muuttaa myös nimeä ja se jaetaan kahteen osaan, PRO plus ja PRO flex. PRO palveluissa laskutetaan toiminimiyrittäjänä, omalla y-tunnuksella. Pro-palvelupaketin (Pro Plus ja Pro Flex) palvelumaksu on nyt vain 3% ja flexissä voit laskuttaa myös ulkomaille

Lisää uudistuksia tulossa myöhemmin
Kehitystyön alla on myös Poseidon palvelun kehittäminen palvelemaan yhä paremmin laskutusasiakkaidemme tarpeita ja tavoitteena on lisätä markkinointimahdollisuuksia palvelun käyttäjille. Tiedotamme asiasta myöhemmin lisää! 

Tervetuloa käyttämään uudistunutta 4works-palvelua! 

 

 

YEL – pakollinen paha vai hyödyllinen turva?

YEL eli tuttavallisemmin Yrittäjän eläkevakuutus on ollut viime päivinä esillä joka mediassa. Merkittävin syy tähän on kaavailtu eläketurvauudistus, joka kohdistuu YEL:iin. Tavoitteena YEL uudistuksella on ollut parantaa yrittäjien eläke- ja sosiaaliturvaa ja vähentää yrittäjien alivakuuttamista. Eläkeyhtiöt liputtavat luonnollisesti kaikki vahvasti uudistuksen puolesta, sillä tällä hetkellä maksetut YEL:it eivät kata eläkkeelle jäävien yrittäjien takuueläkettäkään, vaan valtion on maksettava tämä erotus. Pienet yrittäjät taas muistuttavat, että yrittäjyyteen kuuluu lähtökohtaisesti riski ja moni näkee YEL:in yrittäjän silmin erittäin huonona sijoituksena ja mieluummin sijoittavat nuo varat muualle.

YEL – epäreilu eläke- ja sosiaaliturva

Vaikka kyseinen laki korjaisikin tämän alivakuuttamisen epäkohdan, YEL olisi edelleen kannattamaton sijoitus ja merkittävä kuluerä yritystoiminnassa. Lainsäätäjät usein unohtavat, että tyypillinen suomalainen yrittäjä on alle 2000€ tienaava pienyrittäjä, joka on jo valmiiksi erittäin pienituloinen MUTTA itsensä työllistäjä, pois kortistoista tai julkiselta sektorilta. Takana on koronan kurittamat vuodet (pienet yrittäjät ja kevytyrittäjät eivät olleet niitä, jotka saivat Business Finlandin tukia) ja koronan helpottaessa, alkoi inflaatiokriisi. Heitetään soppaan vielä ostovoiman lasku ja koron nousu, on selvää, että yrittäjillä on edessä vaikeat ajat. Tätä aiotaan nyt edelleen vaikeuttaa nostamalla yrittäjien kuluja kuussa erittäin epäreilulla tavalla laskea YEL (saman työn mediaanitulo). Suomessa tullaan näkemään ennennäkemätön pienten yritysten lopetussuma jos muutos tällaisenaan astuu voimaan.

Yrittäjän eläke – annetaan mahdollisuus valita

Voisiko vaihtoehtona olla jonkinlainen hybridimuoto, jossa yrittäjät vakuuttavat itsensä YEL:in kautta mutta myös muulla tavoin. Vaikkapa että yrittäjä mieluummin maksaisi omaa yksityistä eläketurvaa sitä mukaa kun varaa on ja saisi itse päättää mihin rahat sijoitetaan ja miten eläke karttuu eikä vähiten sen vuoksi, että karttunut eläkepotti ei jää vakuutusyhtiölle mahdollisen kuolemantapauksen jälkeen kuten YEL-vakuutuksessa käy. Yrittäjien pitäisi ainakin saada valinnanvapaus miten ja mihin kartuttaa eläkettään, eikä pakollinen ja kallis YEL.
Tai vaihtoehtoisesti nostaa YEL:in minimiä ja vähitellen vuosien saatossa kuroa eläkevajetta umpeen. Mitä taas sosiaaliturvaan ja alivakuuttamiseen tulee, yrittäjät jos ketkä ovat erittäin aktiivisia vakuuttajia muun kuin YEL:in osalta, koska he tietävät, että pahan päivän varalta ei ole olemassa turvaverkkoa. Toisin kuin palkansaaja, yksinyrittäjä ei usein voi jäädä sairauslomalle vaikka olisi siihen oikeutettu. Sinä aikana asiakkaat vaihtavat muualle.

Jos eläketurva uudistetaan, uudistetaan se sitten oikeasti eikä näennäisesti

Työelämä on uudistunut radikaalisti viimeisen 10 vuoden aikana, mutta Suomen jähmeät työjärjestelmät ei. Uusi työluokka eli kevytyrittäjät on syntynyt paikkaamaan nopeita ja muuttuvia työmarkkinoita, mutta heille ei ole räätälöityä YEL-ratkaisua, jossa huomioitaisiin kevytyrittäjyyden ominaispiirteet. YEL:ssä on muutakin parantamisen varaa kuin maksujen täsmääminen korkeammaksi. Toivottavasti esitys viedään takaisin pöydälle, otetaan laajemmin pienet yrittäjät mukaan keskusteluun ja laajennetaan koko YEL-keskustelua. Kenenkään etu se ei varmasti ole, että pienet yrittäjät lopettavat ja siirtyvät palkkatöihin tai kortistoon eikä sitä kautta ole itse tulevaisuuden työllistäjiä.